فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال هفتم شماره 5 (پیاپی 29، زمستان 1395)

مجله سلامت و بهداشت
سال هفتم شماره 5 (پیاپی 29، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رقیه حسینی کیا، لیلا قهرمانی، موسی صالحی، فرهاد عوبری، محبوبه حسینی کیا، محمدحسین کاوه صفحات 499-509
    زمینه و هدف
    در چند دهه اخیر عوامل ناتوانی و مرگ های زودرس از بیماری های عفونی واگیردار به بیماری های مزمن و تحلیل برنده تغییر یافته است، تغییرات در رژیم غذایی عامل مهم انتقال بیماری از واگیر به غیرواگیر است. پیشگیری اولیه از این بیماری ها از طریق مداخلات بر روی عادات و سلیقه های غذایی از دوران کودکی امکان پذیر میباشد، با توجه به کمبود مطالعات، مطالعه حاضر با هدف تاثیر یک برنامه آموزش تغذیه سالم بر خودکارآمدی دانشآموزان دختر در مدارس راهنمایی شهر شیراز، ایران، با استفاده از مدل پرسید تدوین یافته است.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع مداخله ای و نیمه تجربی بود، 217 دانش آموز از مدارس دخترانه هر چهار ناحیه شیراز به روش نمونه گیری طبقه بندی- خوشه ایانتخاب شدند و به صورت تصادفی و در دو گروه آزمایش (104نفر) و شاهد (105نفر) تخصیص یافتند. ابزار پژوهش یک پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود که به صورت خودایفا اجرا گردید. ضریب آلفای کرونباخ برای سازه خودکارآمدی 80/0 به دست آمد. داده های پژوهش قبل و بعد از مداخله در گروه های مورد مطالعه، با استفاده از پرسشنامه مذکور جمع آوری گردید. مداخله آموزشی برای گروه آزمایش از طریق سخنرانی، بحث در گروه های کوچک، پمفلت، کتابچه آموزشی و پرسش و پاسخ اجرا شد. داده ها در نرم افزار SPSS-18 با استفاده از آزمون های آماریآنالیز داده های مکرر و تی زوجی آنالیز شد.
    یافته ها
    میانگین تغییرات خودکارآمدی (0001/0p<) در گروه مداخله پس از اتمام دوره آموزشی افزایش معناداری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    موفقیت آمیز بودن این مطالعه نشان داد که مداخله آموزشی مبتنی بر مدل پرسید در بهبود خودکارآمدی رفتار تغذیه ای دانش آموزان موثر بوده است، از این رو استفاده از این مدل برای طراحی مداخلات آموزشی پیشگیریکننده مناسب به نظر میرسد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، برنامه آموزش تغذیه سالم، مدل پرسید
  • مریم یوسفی، فرشید قنبری، محمد علی ززولی، مهدی احمدی مقدم، سمیه اکبری صفحات 600-610
    زمینه و هدف
    کلروفنل ها مواد شیمیایی خطرناکی هستند که در دسته مواد غیرقابل تجزیه بیولوژیکی قرار میگیرند. لذا هدف از این تحقیق بررسی کارایی فرایند الکتروفنتون و UV/TiO2 در حذف پارا کلروفنل از محیط آبی است.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی جهت فرایند الکتروفنتون از یک استوانه شیشه ای مجهز به 2 الکترود آهن با سطح موثر 50 سانتی متر مربع و در فرایند فتوکاتالیستی از یک استوانه کوارتزی با حجم 190 میلی لیتر مجهز به 2 لامپ UVA با توان 6 وات به عنوان منبع نوری به منظور حذف پارا کلروفنل استفاده شد. ابتدا تاثیر غلظت اولیه پارا کلروفنل، pH، دانسیته جریان و غلظت پراکسید هیدروژن در فرایند الکتروفنتون مورد مطالعه قرار گرفت و سپس پساب حاصل وارد فرایند UV/TiO2 گردید و غلظت های مختلف دز کاتالیست و pH آزمایش شد.
    یافته ها
    نتایج آزمایشات نشان داد در pH برابر 3، غلظت پراکسید هیدروژن mM5، دانسیته جریان mA/cm2 3 در زمان 45 دقیقه کارایی فرایند الکتروفنتون به 65 درصد و در ترکیب سری با فرایند UV/TiO2 در pH برابر 8/5 و غلظت دی اکسید تیتانیوم g/L5/1 کارایی به 97 درصد رسید.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل بیانگر آن بود که ترکیب فرایند الکتروفنتون و UV/TiO2 یک روش موثر در حذف پاراکلروفنل از محیط های آبی می باشد.
    کلیدواژگان: پارا کلروفنل، فتوکاتالیز، محیط های آبی، الکتروفنتون، UV، TiO2
  • فرشاد گلبابایی کوتنایی، ناصر مهردادی، غلامرضا نبی بیدهندی، حسن امینی راد صفحات 611-620
    زمینه و هدف
    تصفیه و آبگیری لجن تصفیه خانه های فاضلاب یکی از مشکل ترین فرآیندهای تصفیه و چالشی اساسی برای متخصصین و مسئولان می باشد. هدف از انجام این تحقیق تعیین اثر سیستم انتشار امواج اولتراسونیک با طول موج پایین و سطح بالای انرژی جهت بهبود خاصیت آبگیری لجن و تعیین محدوده بهینه پارامترهای راهبری در استفاده از روش اولتراسونیک بود.
    روش کار
    متغیرهای تحقیق شامل چگالی اولتراسوند (375/0، 75/0، 1، 3/1 و 5/2) بر حسب وات بر میلی لیتر، زمان (1، 5، 10، 15 و 30) بر حسب دقیقه و میزان لجن قرار گرفته در معرض سونیفیکاسیون (10، 15، 20، 50 و 100) بر حسب درصد بود. در این مطالعه، تاثیر این متغیرها بر میزان زمان مکش موئینه (CST) و قابلیت آبگیری لجن سنجیده شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق میزان بهینه زمان سونیفیکاسیون را برابر 5 دقیقه و چگالی اولتراسوند را برابر 1 وات بر میلی لیتر نشان داد. همچنین میزان لجن قرار گرفته در معرض سونیفیکاسیون 15 درصد و فرکانس بدست آمده 20 کیلوهرتز بود. میزان CST در این شرایط برابر 86 ثانیه بدست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق، امواج اولتراسوند قابلیت بهبود فرآیند آبگیری لجن را داشته و می توانند سبب افزایش میزان تصفیه گردند.
    کلیدواژگان: قابلیت آبگیری، لجن مازاد، امواج اولتراسونیک، زمان مکش موئینه
  • محمدحسین لطفی کامران، سیدمهدی کمال الدینی، مریم سادات کمال الدینی صفحات 621-628
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت بهداشت دهان و دندان در استفاده کنندگان از دست دندان و مشکلاتی که عدم نظافت دست دندان میتواند برای آنان ایجاد نماید. مطالعه حاضر با هدف بررسی رفتار استفاده کنندگان از دست دندان در خصوص بهداشت دست دندان، مراجعه کننده به بخش پروتزهای دندانی دانشکده دندانپزشکی یزد در سال 1393 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی رفتار بهداشتی140بیمار مراجعه کننده به بخش پروتزهای دندانی دانشکده دندانپزشکی یزد با استفاده از پرسشنامه ای حاوی 11 سوال مرتبط با رفتار بهداشتی استفاده کنندگان از دست دندان ارزیابی شد. به هر یک از سوالات با پاسخ درست، 2 امتیاز تعلق گرفت و مجموع پاسخهای درست به عنوان امتیاز عملکرد فرد در نظر گرفته شد. با در نظر گرفتن سطح معنی داری 05/0، داده ها در نرم افزار آماری SPSS-16وارد و با استفاده از آزمون آماری تی، تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه 64 زن (7/45%) و 76 مرد (3/54%) با میانگین سنی 44/3±52/22 مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین نمره عادات و رفتار بهداشتی استفاده کنندگان از دست دندان 81/2±70/12با دامنه تغییرات 6 تا 18 بود. بین میانگین نمره رفتار بهداشتی بر حسب سن (326/0=p)، جنس (914/0=p) و مدت زمان استفاده از دست دندان (645/0=p) ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد رفتار بهداشتی بیماران مورد بررسی در خصوص نگهداری از دست دندان متوسط می باشد. لذا به منظور ارتقاء عادات و رفتار بهداشتی بیماران لازم است دانشجویان رفتارهای صحیح بهداشتی را به بیماران آموزش دهند.
    کلیدواژگان: رفتار بهداشتی، دست دندان کامل، بیماران بدون دندان
  • حسن اصلانی، حسن تقی پور، زهرا امجد، رضا تقی زاده، رضا دهقانزاده صفحات 629-642
    زمینه و هدف
    در جهان امروز، پسماندها از جمله آلاینده های زیست محیطی شناخته شده هستند که نیاز به مدیریت مناسب دارند. تعیین مقادیر کمی و کیفی پسماندهای تولیدی در هر شهر و منطقه از پیش نیازهای اساسی جهت طراحی و اجرای یک برنامه صحیح مدیریت پسماند است. مطالعه حاضر با هدف تخمین سناریوهای مدیریتی مناسب برای پسماندهای تولیدی در شهرهای کوچک و همچنین تعیین وضعیت مدیریت پسماند و میزان کمیت و کیفیت پسماند تولیدی در این گونه شهرها انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. برای تعیین وضعیت موجود و نحوه مدیریت پسماندهای جامد شهری پس از بازدید میدانی از مراحل تولید، نگهداری، جمع آوری، حمل و نقل و محل دفن اطلاعات جمع آوری و مستند گردید. همچنین وضعیت پسماندهای تولیدی از نظر کمی و کیفی، میانگین پسماند تولید روزانه، سرانه هر فرد، چگالی، رطوبت، ترکیب فیزیکی و شیمیایی و ارزش حرارتی تعیین گردید. این مطالعه در بازه زمانی یکساله (در سال های 91 و 92) و در شهر خسروشاه استان آذربایجان شرقی انجام شد.
    یافته ها
    نتیجه بررسی های کمی نشان داد که میانگین زباله تولید شده 60/11 تن در روز و متوسط سرانه زباله تولیدی برای هر نفر 688/0کیلوگرم در روز می باشد. نتیجه آنالیز فیزیکی زباله نشان داد که بیشترین بخش زباله تولیدی به پسماند غذایی با میزان 41/55 درصد اختصاص داشته و بعد از آن پلاستیک با مقدار 94/13 درصد در رتبه بعدی قرار دارد. همچنین از کل زباله های تولیدی این شهر بیش از 32 درصد آن قابل بازیافت می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از زباله های تولیدی خسروشاه قابل بازیافت می باشد، لذا در صورت مدیریت صحیح زباله های تولیدی زمین مورد نیاز برای دفن به مقدار قابل توجهی کاهش خواهد یافت. علاوه بر این بخش قابل توجهی از پسماندهای این شهر قابلیت تبدیل به کمپوست را دارد که می تواند بیش از 50 درصد زباله های ارسالی به محل دفن را کاهش دهد، با این حال ترکیب پسماندهای تولید شده به گونه ای است که برای سوزاندن و تولید انرژی مناسب نمی باشد.
    کلیدواژگان: پسماند شهری، زائدات جامد، مدیریت، دفع
  • یونس حمه صادقی، فرهود نجفی، فردین غریبی، افشین ملکی صفحات 643-655
    زمینه و هدف
    در این مطالعه اصلاح و افزایش ظرفیت جذب نانولوله های کربنی در حذف رنگزای آلی از محیطهای آبی در سیستم ناپیوسته مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در پژوهش حاضر، نانولوله ها کربنی با استفاده از پلیمرهای خطی آلیفاتیک با عاملیت گروه های آمینی، عاملدار و اصلاح گردید. خصوصیات شیمیایی آن توسط رامان اسپکتروسکوپی ارزیابی و قابلیت رنگبری جاذب بررسی و از رنگزای اسید بلاک1 (AB 1) به عنوان نمونه استفاده شد. تاثیر متغیرهای موثر بر فرایند جذب مانند غلظت اولیه رنگزا، دوز جاذب، pH و اثر نمک های معدنی نیز بررسی شد. جهت ارزیابی داده ها از مدل های ایزوترمی لانگمیور و فرندلیخ و مدلهای سینتیکی مرتبه اول و مرتبه دوم استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که جذب رنگزا به روی نانولوله های کربنی اصلاح شده از مدل ایزوترمی لانگمیور (99/0R2=) و مدل سینتیکی شبه مرتبه دوم (99/0R2=) پیروی مینماید. نتایج نشان دادند که جاذب سنتز شده در غلظت ppm 100 رنگزا، دارای حداکثر ظرفیت جذبmg/g 700 بوده است. جاذب در 2=pH حداکثر کارایی را در فرایند جذب نشان داد. همچنین با افزایش دوز جاذب و غلظت اولیه رنگزا، درصد جذب به ترتیب افزایش و کاهش یافت. نتایج حاکی از آن بود که افزودن نمک های معدنی کارایی جاذب را اندکی کاهش داده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده میتواند گفت نانولوله های کربنی اصلاح شده میتواند به عنوان یک جاذب با ظرفیت جذب بالا جهت رنگبری پساب های رنگی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نانو لوله کربنی، رنگزا، جذب، پساب رنگی
  • جعفر تزوال، محتشم غفاری، فرخنده محتشمی یگانه، توحید بابازاده، رضا رباطی صفحات 656-667
    زمینه و هدف
    سرطان پوست یکی از شایع ترین سرطانها در دنیا و ایران به شمار میآید. طبق آمارها در ایلام سرطان پوست فراوانی بیشتری دارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی پیشگویی کننده های رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پوست و نورخورشید در کشاورزان مناطق روستایی شهرستان ایلام در سال 1392صورت گرفت.
    روش کار
    مطالعه به شیوه مقطعی با روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی صورت گرفت. داده ها به وسیله پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری و توسط 248 نفر از کشاورزان مناطق روستایی شهر ایلام در خرداد ماه سال 1392 تکمیل گردید. سئوالات پرسشنامه مبتنی بر متغیرهای دموگرافیکی، نظریه انگیزش محافظت و رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پوست بود. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و آمار توصیفی و استنباطی انجام گرفت.
    یافته ها
    ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین رفتارهای محافظت کننده سرطان پوست با سازه های حساسیت درک شده، شدت درک شده، کارآمدی پاسخ، خودکارآمدی، همبستگی مثبت و با پاداشها و هزینه های پاسخ همبستگی منفی وجود داشت. میزان پیشگویی انگیزش محافظت توسط سازه های تئوری انگیزش حفاظت 73 درصد بود. خودکارآمدی (685/0=β) قویترین پیش بینی کننده انگیزش حفاظت بود. میزان پیشگویی رفتارهای محافظت کننده به وسیله سازه انگیزش محافظت 77 درصد بود.
    نتیجه گیری
    مطابق با نتایج، تئوری انگیزش حفاظت به عنوان یک چارجوب مناسب در طراحی و اجرای مداخلات آموزشی میباشد. همچنین از بین سازه ها خودکارآمدی قویترین سازه تاثیرگذار در انگیزش حفاظت بود. لذا استفاده از این چارچوب برای مطالعات مشابه پیشنهاد میگردد.
    کلیدواژگان: پیش گویی کننده‬ های سرطان پوست، تئوری انگیزش حفاظت، کشاورزان
  • فاطمه حسینی، رحیم طهماسبی، آزیتا نوروزی صفحات 668-679
    زمینه و هدف
    آزمایش پاپ اسمیر روش غربالگری موثری جهت تشخیص اولیه سرطان دهانه رحم می باشد. لذا این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر آموزش فردی و گروهی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر باور و عملکرد زنان بوشهری در رابطه با تست پاپ اسمیر انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار بر روی 150 نفر از زنان در سه گروه آموزش فردی، گروهی و شاهد انجام گرفت. برنامه آموزشی در گروه آموزش گروهی طی دو جلسه و در گروه آموزش فردی در یک جلسه اجرا شد. هر سه گروه در اولین مراجعه کتابچه آموزشی دریافت کردند. جمع آوری اطلاعات توسط پرسشنامه صورت گرفت به طوری که علاوه بر شروع مطالعه، یک هفته و سه ماه بعد پرسشنامه ها توسط نمونه های هر سه گروه تکمیل شد. انجام تست پاپ اسمیر در سه گروه در ابتدا و سه ماه بعد از مداخله بررسی گردید. بعد از جمع آوری اطلاعات، داده ها توسط نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون های آماری مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه سه گروه از نظر کلیه متغیرهای جمعیت شناختی و همچنین میانگین نمره آگاهی و تک تک سازه ها قبل از مداخله تفاوت آماری معناداری نداشتند. بعد از مداخله در سه گروه، نمره آگاهی تغییرات معنی دار وجود داشت (001/0>p). از سازه های مدل، موانع درک شده پس از مداخله تفاوت معنی داری بین سه گروه داشت (001/0>p). قبل از مداخله هیچ یک از شرکت کنندگان تست پاپ اسمیر را انجام نداده بودند اما سه ماه پس از مداخله در گروه آموزش گروهی 42 نفر (7/85%)، در گروه آموزش فردی 44 نفر (7/91%) و در گروه شاهد 4 نفر (2/8%) تست مورد نظر را انجام داده بودند (001/0>p).
    نتیجه گیری
    برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی به هر دو صورت فردی و گروهی جهت تشویق زنان به انجام آزمایش پاپ اسمیر موثر بوده و با توجه به هزینه اثربخشی، اجرای آموزش به صورت گروهی مناسب تر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پاپ اسمیر، سرطان دهانه رحم، الگوی اعتقاد بهداشتی، آموزش گروهی، آموزش فردی
  • مهدی رحیم زاده، رستگار حسینی، جمال فاضل کلخوران صفحات 680-686
    زمینه و هدف
    مصرف سیگار و قلیان از مشکلات بهداشت عمومی به شمار می رود. تحقیقات متعددی در زمینه شیوع مصرف سیگار، قلیان و عوامل مرتبط با آن انجام شده است. اما در پژوهش های اندکی به بررسی استعمال و علل گرایش به مصرف سیگار و قلیان در بین دانشجویان تربیت بدنی پرداخته شده است. لذا هدف پژوهش حاضر، بررسی فراوانی مصرف و علل گرایش به مصرف سیگار و قلیان در بین دانشجویان پسر و دختر تربیت بدنی دانشگاه کردستان میباشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی به روش تصادفی طبقه بندی شده و با استفاده از پرسشنامه استاندارد PDUQ 1 بر روی جمعیت دانشجویان تربیت بدنی دانشگاه کردستان (128 نفر پسر و160 نفر دختر) در سال تحصیلی 93-1392 انجام گردید. برای تحلیل داده ها از SPSS-17 استفاده شد و با بکارگیری روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل کلموگراف اسمیرنف و T-test در سطح معنی داری 05/0p< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان مصرف سیگار و قلیان در بین دانشجویان تربیت بدنی پسر به ترتیب شامل 25 و 2/17 درصد و در بین دانشجویان دختر تربیت بدنی به ترتیب شامل 25/11 و 5/7 درصد بوده است. همچنین مصرف سیگار و قلیان در پسران بیشتر از دختران بود و این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار می باشد (001/0 p<).
    نتیجه گیری
    مهم ترین دلایل بالا بودن مصرف سیگار و قلیان در این مطالعه در گروه پسران ارتباط صمیمانه با دوستان سیگاری و در گروه دختران تفریح و سرگرمی بود، بنابراین ضرورت اجرای برنامه های آموزشی مناسب، برگزاری مسابقات متنوع ورزشی و نیز اردوهای علمی و سیاحتی مفید در سطح دانشگاه به منظور پیشگیری از مصرف سیگار و قلیان منطقی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سیگار، قلیان، دانشجویان تربیت بدنی
  • محمدحسن یزدانی، حسین رمضان تاش دهگرجی، منصور مصطفی پور صفحات 687-697
    زمینه و هدف
    لازمه برنامه ریزی منطقه ای شناسایی جایگاه توسعه یافتگی مناطق نسبت به یکدیگر است. یکی از شاخصهای توسعه، شاخص سلامت و به نوعی میزان بهره مندی جامعه از خدمات بهداشتی و درمانی است. هدف این پژوهش بررسی و تحلیل وضعیت شاخص های بهداشت و درمان شهرستانهای استان اردبیل و اولویت بندی آنها جهت برنامه ریزی آتی میباشد.
    روش کار
    روش پژوهش با توجه به هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی است. داده های شاخصهای مورد بررسی (نیروی انسانی، امکانات و تاسیسات زیربنایی و بهداشت روستایی) از سالنامه آماری سال 1390 استان اردبیل و داده های جمعیتی شهرستانها، از مستندات مرکز آمار کشور جمع آوری شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزارهای Excel و Spss به کار گرفته شد. شاخصها با استفاده از روش آنتروپی وزن دهی شده و با استفاده از تکنیک ویکور رتبه بندی شده و با بهره گیری از مدل تحلیل خوشه ایسطوح برخورداری شهرستانهای استان تعیین شد و در نهایت برای بازنمایی بهتر با استفاده از نرم افزار ArcGIS10.1 نقشه ها ترسیم شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از اجرای تکنیک ها نشان داد که شهرستان اردبیل از لحاظ وضعیت شاخص های تلفیقی بهداشتی- درمانی در رتبه نخست و شهرستان سرعین با کسب کمترین امتیاز در رتبه آخر قرار دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد که بیشتر شهرستان های استان اردبیل، در سطح نسبتا محروم تا بسیار محروم قرار دارند و از نظر وضعیت شاخص های بهداشتی و درمانی در سطح ناپایداری قرار گرفته اند و مرکزیت اداری و سیاسی و مدیریتی از عوامل اصلی بوجود آورنده این وضعیت است. لذا پیشنهاد می شود برنامه ریزی های توسعه محور متناسب با سطوح توسعه یافتگی این شهرستانها اجرا شود.
    کلیدواژگان: شاخص های بهداشتی، درمانی، سطح ناپایداری، برنامه ریزی منطقه ای، اولویت بندی
|
  • R. Hosseini Kia, L. Ghahramani, M. Salehi, F. Oubari, M. Hosseinikia, M.H. Kaveh Pages 499-509
    Background and Objectives
    In recent decades, causes of disability and early deaths have changed from communicable and infectious diseases to chronic and degenerative diseases. Changes in dietary are important factors in transforming disease from communicable to non-communicable. The primary prevention of diseases cloud be possible by changes in dietary habits at childhood. The current study aims to investigate the effects of a nutrition education program on self-efficacy of female students in secondary schools in Shiraz based on Precede Model.
    Methods
    The current study was a semi-experimental and interventional research in which 217 students were selected from female schools of 4 districts in Shiraz using stratified cluster sampling method and randomly categorized into experimental (104 cases) and control groups (105 individuals). A researcher made questionnaire was used as a research tool and filled out as self-played. Cronbach`s α coefficient for self efficacy was 0.80. Data were collected before and after intervention for both groups using the mentioned questionnaire. The educational intervention was performed for experimental group as lecture, discussion in small groups, pamphlet, training brochure and question and answer. Data were analyzed by repeated measures, paired t.test using SPSS version 18 software.
    Results
    The average changes of self efficacy (p
    Conclusion
    The success in this study has shown that training intervention based on PERCEDE model has improved efficiency of nutritional behavior of students. Accordingly, use of this model is appropriate for designing preventive training interventions.
    Keywords: Self Efficacy, Healthy Nutrition Program, PERCEDE Model
  • M. Yousefi, F. Ghanbari, M.A. Zazouli, M. Ahmadi Moghaddam, S. Akbari Pages 600-610
    Background and &
    Objectives
    Chlorophenols are classified as non-biodegradable hazardous materials. Therefore, the purpose of this study was investigation of electro-Fenton and UV/TiO2 processes efficiencies in removal of para-chlorophenol from aqueous solution.
    Methods
    In this experimental study a cylindrical glass equipped with 2 iron electrodes with total effective surface area of 50 cm2, as a electro-Fenton reactor, and a quartz cylindrical reactor with a volume of 190 ml equipped with 2 UVA lamps (6watt), as a photocatalysis reactor, were used to remove para-chlorophenol. The operating parameters of electro-Fenton process such as initial para-chlorophenol concentration, pH, H2O2 concentration and current density were investigated. Then obtained effluent was introduced to UV/TiO2 process and operating parameters such as TiO2 dosage and pH were examined.
    Results
    The results showed that para-chlorophenol removal efficiency of 65% was achieved in pH=3, H2O2=5 mM, current density=3 mA/cm2, and reaction time of 45 min. In combination of electro-Fenton and UV/TiO2 (pH=5.8 and TiO2=1.5 g/L) processes the removal efficiency of 97% was attained.
    Conclusion
    The results revealed that combination of electro-Fenton and UV/TiO2 processes is an efficient method to remove para-chlorophenol from aqueous solutions.
    Keywords: Para, Chlorophenol, Photocatalysis, Aqueous Solutions, Electro, Fenton, UV, TiO2
  • F. Golbabaei Kootenaei, N. Mehrdadi, G. Nabi Bidhendi, H. Amini Rad Pages 611-620
    Background and Objectives
    Sludge treatment and dewatering processes in wastewater treatment plants are one of the most important challenges for professionals and officials. The purpose of this study was to determine the effect of low wavelength and high energy ultrasonic waves to improve sludge dewatering properties and the optimum operating parameters of the ultrasonic method.
    Methods
    In this research variables include ultrasound density (0.375, 0.75, 1, 1.3 and 2.5w/m), time (1, 5, 10, 15 and 30 min), and amount of sonificated sludge (10, 15, 20, 50 and 100%). In this research effect of the variables on capillary suction time (CST) and sludge dewatering capacity were studied.
    Results
    The experiments determined that the optimum operating parameters as; sonification time=5 minutes, ultrasound density=1 W/ml, and amount of sonificated sludge equal to 15% at frequency of 20 kHz. Under these conditions CST was measured as 86 seconds.
    Conclusion
    Based on the results of this research, ultrasound waves could improve sludge dewatering process and can increase the treatment rate.
    Keywords: Dewaterability, Waste Sludge, Ultrasonic Waves, Capillary Suction Time
  • Mh Lotfikamran, Sm Kamaladdini, M. Kamaladdini Pages 621-628
    Background and Objectives
    Considering the importance of oral health in complete denture-wearers, the present study aimed to evaluate denture hygiene in complete denture wearers referred to department of prosthodontics, Yazd Dental School in 2014.
    Methods
    In this cross-sectional study, health behaviors of 140 complete denture-wearing patients who referred to the department of prosthodontics, Shahid Sadoughi dental school were evaluated using a questionnaire containing 11 questions related to dentures hygiene. To each question with correct answer, 2 points were assigned and total correct answers were considered as individuals performance score. Data were analyzed by T-test at significance level of 5% using SPSS ver.16.
    Results
    64 (45.7%) men and 76 (54.3%) women with a mean age of 22.52±3.44 were evaluated in present study. Average health behavior score was 12.70±2.81 (6 to 18). There was no statistical relationship between score of health behavior and age (p=0.326), gender (p=0.914) and duration of complete denture wearing (p=0.645).
    Conclusion
    Based on our findings patients’ dental health behavior was "average". Therefore, to enhance the patient's health habits and behaviors, it is necessary students to teach healthy behavior to the patients.
    Keywords: Hygiene Habits, Complete Denture, Denture, Wearing Patients
  • H. Aslani, H. Taghipour, Z. Amjad, R. Taghizadeh, R. Dehghanzadeh Pages 629-642
    Background and Objectives
    Nowadays, municipal solid waste is known as an environmental pollutant which requires appropriate management. Determination of quality and quantity of the generated waste in each city and region is one of the basic requirements for the design and implementation of a proper management action. The aims of present study were to estimate appropriate management scenarios in small cities, to determine solid waste management status and quality and quantity of generated wastes.
    Methods
    This research was a cross-sectional study. To determine the current status of the municipal solid waste management, field survey was performed from generation steps, storage, collection, transportation, and disposal of solid wastes and the necessary information was collected and documented. Also, solid waste status from quality and quantity point of view, average daily production, per capita generation, specific weight, moisture content, chemical and physical component and energy content were determined. This study was conducted for one year (2012-2013) in Khosrowshah, East Azarbaijan.
    Results
    Quantitative results showed that on average 11.60 tons of waste was generated daily and the average of waste generation rate was 0.688 kg capita-1 day-1. Physical analysis demonstrated the highest fraction to be food waste with 55.41 percent followed by plastic with 13.94 percent. Also the results showed that more than 32% of generated waste was recyclable.
    Conclusion
    Since a significant part of the generated waste are recyclable, implementing proper management action will reduce landfill required for disposal of wastes in Khosrowshah. Moreover, a considerable portion of the waste is compostable which may reduce more than 50 percent in the wastes arrived for landfilling. However, the composition of the waste was not suitable for burning and energy recovery.
    Keywords: Municipal Solid Waste, Solid Waste, Management, Disposal
  • U. Hamesadeghi, F. Najafi, F. Gharibi, A. Maleki Pages 643-655
    Background and Objectives
    In present study modification of carbon nanotube in order to increase its absorption capacity to remove organic dyes from aqueous solutions in a batch system was investigated.
    Methods
    Carbon nanotube was modified by linear aliphatic polymers with amino groups. Its chemical properties were evaluated by Raman spectroscopy and Acid blue 1 (AB 1) dye was selected as a model. The effects of parameters on the adsorption process such as initial dye concentration, adsorbent dose, pH and the effect of inorganic salts were also studied. In order to understand the adsorption process, Longmuir and Freundlich isotherm models and pseudo first order and pseudo-second-order kinetic models were applied for data evaluation.
    Results
    Result showed that the adsorption equilibrium for AB 1 was best described by Langmuir (R2=0.99) and pseudo-second-order kinetic (R2=0.99) models. Results also showed that modified nanotube for dye concentration of 100 mg/l has a maximum adsorption capacity of 700 mg/g. The adsorbent had the maximum efficiency in pH=2. Adsorption percentage was increased with increasing adsorbent dose and decreased with increasing initial concentration of AB1. Adding mineral salts slightly decreased adsorption efficiency.
    Conclusion
    It is concluded that modified carbon nanotube can be used as an effective adsorbent for removal of dyes form colored effluents.
    Keywords: Carbon Nano, Tube, Dye, Adsorption, Colored Wastewater
  • J. Tazval, M. Ghafari, F. Mohtashami Yeganeh, T. Babazadeh, R. Rabati Pages 656-667
    Background and Objectives
    Skin cancer is one of the most prevalent cancers in Iran and worldwide. According to statistics, skin cancer is more prevalent in Ilam. The purpose of this study was to predict the skin cancer and sunlight preventive behaviors in farmers of the Ilam County by using the protection motivation theory in 2013.
    Methods
    In a cross-sectional study samples were collected by multistage random sampling method. The required data was collected by a researcher-made questionnaire from 248 farmers in rural areas of Ilam city in May 2013. The questions were based on demographic variables, protection motivation theory and skin cancer preventive behaviors. Data analysis was done by descriptive and analytical statistics using SPSS software version 16 .
    Results
    Correlation coefficient showed that skin cancer preventive behaviors positively correlated with perceived susceptibility, perceived severity, response efficacy, and self-efficacy and negatively correlated with internal and external rewards and response costs. The protection motivation theory structures predicted 73 percent of the variance for protection motivation. Self-efficacy was the strongest predictor for motivation protection (β=0.420). Protection motivation was predicted 77 percent of the variance for skin cancer preventive behaviors.
    Conclusion
    According to the obtained results, protection motivation theory is an appropriate framework for designing and implementation of educational interventions. Since, self-efficacy was strongest predictor for motivation protection; therefore, use of this framework is recommended for similar studies.
    Keywords: Predictors of Skin Cancer, Protection Motivation Theory, Farmers
  • F. Hossaini, R. Tahmasebi, A. Noroozi Pages 668-679
    Background and Objectives
    Pap smear test is an effective screening method for diagnosis of cervical cancer. Therefore, this study aimed to compare the effects of individual and group trainings based on Health Belief Model on belief and practice of Bushehr women regarding Pap smear test.
    Methods
    This controlled clinical trial study was performed on 150 women in three groups of; Individual training, group training, and control group. The group training was performed in two sessions and personal training in one session. Three groups received a training booklet on the first visit. Data were collected by a Questionnaire which was completed by three groups before training, one week, and three months after the training course. Pap smear performance was evaluated at the beginning and three months later the intervention among three groups. The data were analyzed by SPSS software using appropriate statistical tests.
    Results
    Before the study, three groups had no significant differences on all demographic variables and mean score of knowledge and all the constructs. The mean of knowledge (p
    Conclusion
    Education based on Health Belief Model to both individuals and groups training is effective to encourage women to do Pap test. With regard to cost- effectiveness, implementation of group training seems to be more appropriate.
    Keywords: Pap Smear Test, Cervical Cancer, Health Belief Model, Group Training, Individual Training
  • M. Rahimzadeh, H. Rastegar, J. Fazel Kalkhoran Pages 680-686
    Background and Objectives
    The cigarette and water pipe smoking is a public health problem. Many studies have been performed on prevalence of cigarette and water pipe smoking and its related factors. But in few studies the frequency and causes of tendency to cigarette and water pipe smoking among physical education students have been discussed. The purpose of this study was to evaluate the frequency and causes of tendency to cigarette and water pipe smoking in male and female physical education students in University of Kurdistan.
    Methods
    This descriptive and cross-sectional study was done on physical education students of the University of Kurdistan (128 male and 160 female) by standard questionnaire of PDUQ (Prevalence of Drug Use Questionnaire) using stratified random sampling method in 2013-2014 academic year. Data analysis was done by descriptive and inferential statistics including Kolmogorov–Smirnov and T tests at significance level of p
    Results
    Results showed that the respective rates of cigarette and water pipe consumption were 25 and 17.2 % for male and 11.25 and 7.5% for female students. In addition cigarette and water pipe smoking rates were significantly higher in male than female students (p
    Conclusion
    The most important causes of proneness to cigarette and water pipe smoking in male and female students were identified as sincerely relationships with friends who were smoker and recreation and fun, respectively. Therefore, implementing educational programs and scientific field visits at university level seems necessary in order to prevent cigarette and water pipe smoking.
    Keywords: Cigarette, Water Pipe, Physical Education Students
  • M.H. Yazdani, H. Ramazantash Dehgorji, M. Mostafah Pour Pages 687-697
    Background and Objectives
    Regional planning requires identification of the development status of regions relative to each other. One of the indicators of development is health indicator that describes utilization of health services in the society. The purpose of this study is to analyze health indicators status in Ardabil province and prioritize them for future planning.
    Methods
    Based on practical objectives this is a descriptive and analytical study. Data related to the indices (institutional, human resources and rural health) were collected from 2011 statistics report published by Iran’s Statistical Center. Excel and SPSS software were used to analyze data. The indicators were weighted using Entropy method and ranked using VIKIOR technique. The status of the development of each county was determined using cluster analysis method and they were finally mapped using ArcGIS for visualization purposes.
    Results
    Based on health indicators the results showed that Ardabil County has the first rank and Sarein County with the least score has the last rank.
    Conclusion
    The results showed that most cities of Ardabil are relatively poor or very poor and in terms of health status indicators they are unstable. Distance from the political and management centers is the main cause of these situations. It is suggested that the development-based planning should be implemented according to the development levels of these counties.
    Keywords: Health Indicators, Unstable Level, Regional Planning, Prioritizing